jueves, 4 de noviembre de 2021

(3r ESO) Aprendre les ubicacions: mapes físics i polítics (estrategia d'aprenentatge)

Arribem a un d'eixos moments al curs als quals, no hi ha més remei, li hem de dedicar un parell de setmanes. Un geògraf de qualitat deu tindre una sèrie de coneixements bàsics i entre eixos coneixements, sens dubte l'ubicació dels principals elements geògrafics és un dels més importants.

Hem d'estudiar els mapes físics (mars, rius, cabs, penínsules, serralades, muntanyes, etc) i també hem d'estudiar els mapes polítics. Començarem pel nostre territori de la Comunitat Valenciana i a poc a poc, anirem ampliant la nostra visió i l'estudi del món sancer. 


Açò ja ho varem estudiar en Primària i també en 1r d'ESO. Ara cal fixar eixos coneixements que de segur, vos poden ser molt útils per al futur. 

Comencem:

  • Fase 1: el profe vos anirà diguent quins són els continguts mínims exigibles dels mapes físics de la CV, Espanya, Europa i el Món. També el mapa polític d'Espanya (comunitats autònomes i províncies) i d'Europa.

  • Fase 2: farem un mapa físic d'Espanya amb plastilina per parelles, tractant de reproduir les principals unitats de relleu i rius. D'aquesta forma i fent-lo amb les nostres pròpies mans, aprendrem les principals unitats de relleu del nostre entorn més proper. Necessitem plastilina de color verd, marró i blau.
 

  • Fase 3: aprenentatge mitjançant la pràctica. Farem una sèrie de pràctiques amb els mapes on line amb els nostres telèfons mòbils per exemple amb aquesta pàgina:

Quan més practiqueu, més possibilitats tindreu de traure bona nota.
  • Fase 4: proves d'avaluació dels mapes que anirem fent a poco a poc. Començarem amb:
    • un tradicional control de localització de la Comunitat Valenciana i d'Espanya que tindrà una nota cadascú.
    • el lliurament del vostre treball per parelles del mapa d'Espanya amb plastilina, que tindrà un altra nota.
    • un altre control de Europa i el Món físic que tindrà un altra nota.
    • un joc de Passaparaula per a apendre les províncies, els paissos i les capitals d'Espanya i Europa. Ho farem amb aquesta aplicació. Una quarta nota que tancarà la primera avaluació.


No hay comentarios: