miércoles, 15 de junio de 2011

Tal dia com huí... El Cid conquestà València. (2n ESO)

Any 1094. Un llarg asedi des de nadals te a la ciutat mora de Al Balansiya en setge per les mesnades del mercenari cabdill subdit i desterrat pel rei de Castella, Rodrigo Diaz de Vivar, més conegut per tots com El Cid Campeador. (que ve de Sidi que vol dir Senyor, apelatiu que li posaren els musulmans de Saragossa quan va fer de mercenaria al seu dervei després del seu desterrament)

Durant cinc anys serà senyor de la nostra ciutat, acunyant moneda, renovant les construccions i fent d'aquesta ciutat un lloc cristià.

Les seues gestes foren inmortalitzades per una de les peces més antigues i conegudes de la literatura castellana: el Cantar de mio Cid.

Als versos 3.724 i 3.725 diu:

 «hoy los reyes de España sus parientes son,/ a todos alcanza honra por el que en buen hora nació».

A la nostra ciutat de València el Cid està ben present. Una gran avinguda, la que conecta la ciutat amb Castella per la autovia de Madrid, du el seu nom i a la Plaça d'Espanya, hi ha una gran estatua seua. Al seu pedestal una llegenda diu...

RODRIGO SIT
DIGVET DIT
CAMPEADOR
SEGVR SENYOR
MENTRES VISQVE

Al museu militar de Toledo es troba una de les seues mítiques espases : Tizona, encara que també li agradava fer servir un altra que guanyà a la batalla front un moro i que s'anomenava Colada.

El seu cavall s'anomenava Babieca i era un semental cavall de batalla que obiea cegament els moviments del seu senyor. Era majestuós i la seua aparició al camp de batalla aterrava als enemics. Diuen que el Cid va morir lluitant contra els almoràvits a les portes de València per una fletxa, però conta la llegenda que als seus darrers moments de vida ordenà als seus homens que li ataren a babieca i el tragueren al camp de batalla per a donar ànim als seus homes i fer creure als enemics que l'havien vist caure que era indestructible. Per això sempre s'ha dit que el Cid va guanyar una batalla després de mort.

Sobre el Cid tenim molt de material per ampliar el seu coneiximent i ací teniu una mostra i algunes recomanacions que podeu llegir o veure a l'estiu:
  • Pel.lícules com "El Cid"  de Charlton Heston i Sofia Loren que fou gravada a la localitat castellonenca de Peníscola que visitareu recentement. Vos sonaran molts dels escenaris de la pel.li. I si voleu quelcom més light una de dibuixos animats que isqué fa ben poc titolada "El Cid. La leyenda"
  • Llibres podeu llegir com a primera recomanació el Cantar del Mio Cid, però és en castellà antic i es fa una miqueta pessat. Per això vos recomane una nolvel.la històrica de Jose Luis Corral titolada El Cid. Fent click ací teniu una resenya del llibre.
  • I ara que ve l'stiu si vos agrada viatjar i conèixer llocs hi ha un Camino del Cid interessantíssim que es pot fer com si del Camí de Santiago es tractara, a peu, en bici encara que allò més autèntic es fer-lo a cavall... Ací teniu el salvoconducto per a poder transitar per ell i molta més informació a la seua web oficial: http://www.caminodelcid.org/



NO DIREU QUE NO VOS ESTIC DONANT IDEES PER AQUEST ESTIU... !

No hay comentarios: