jueves, 4 de octubre de 2012

(2n BAT) La batalla d'Almansa

La batalla d'Almansa al quadre que hi ha a l'edifici de les Corts Valencianes.

"Quan el mal ve d'Almansa a tots alcança"


Açò diu el refrany valencià i té part de raó. La batalla d'Almansa del 25 d'abril de 1707 (podeu veure la informació de la vikipèdia fent click damunt el nom de la batalla) fou la fi del sistema foral de la Corona d'Aragó, la consolidació de les institucions i del sistema centralista castellà per tot el Regne de València i el principi de la presència d'un rei Borbó al nostre territori.

Una miqueta "raritos" som els valencians que tots els 25 d'abril celebrem el dia de les llibertats valencianes. Precisament el dia que les varem perdre. Coses curioses de la Història o de la política.
És una de les dates més importants de la història del poble valencià i crec que li hem de dedicar una entrada especial, i un parell de treballs voluntaris com aquest (el comentari de text del Decrets de Nova Planta al que podeu accedir fent click ací) o aquest altre:

El treball consistiria en:
  • Explicar els motius del conflicte i per què es produí concretament a la localitat d'Albacete.
  • Quí es va enfrontar i com estaven organitzats, parlant dels protagonistes.
  • Tàctiques militars seguides pels contendents.
  • Repercusions finals.
Tot per escrit amb portada, índex i opinió personal.

Ací vos deixe pistes per a poder fer el treball:

Casa-Palau de Malferit al C/ Cavallers
Per a vore la batalla i la disposició de les tropes, tenim la sort de tindre a València una maqueta de la mateixa feta amb soldadets de plom. És, si no m'enganye, la maqueta més gran d'Europa i la tenim a un pas, al Museu l'Iber dels Soldadets de Plom que està al carrer Cavallers de València, al Palau de Malferit, just enfront del Teatre Talia. Fent click ací damunt podreu vore una galeria de fotografies del Museu i de la batalla.

Vos recomane la visita del museu, doncs podeu gaudir no només de la batalla d'Almansa, si no també d'un recorregut per la Història del món a través de diorames molt interessants.


I si voleu dades sobre la Guerra de Succesió feu click ací o també ací. També podeu vore aquest video:

Fa poc es va fer una recreació històrica de la batalla que podeu vore i buscar a internet. Com a mostra un botó:



O també fent click ací damunt teniu en pdf un còmic de la Guerra que es força interessant.

Si voleu més informació, demaneu-la.

Però recordeu que la nostra situació actual políticament parlant és conseqüència directa d'aqusa batalla: la cooficialitat de la llengua, la pèrdua d'autonomia, el centralisme madrileny i la presència d'un Borbó al tro d'Espanya...

És doncs molt important coneixer-la en profunditat.

No hay comentarios: